Ρύθμιση όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία σε περισσότερες δόσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή «Συνδέσεις». Ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν μέτρα στήριξης της αγοράς ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στην τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών αύριο, Πέμπτη, στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης, θα υπάρξει κατάληξη για τη νέα ρύθμιση που θα αφορά στα χρέη της πανδημίας, από τον Μάρτιο 2020 έως τώρα, όπως ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση».
Ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς για μια ευνοϊκότερη ρύθμιση σχετικά με τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.
Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση θα αφορά στις πληττόμενες κατηγορίες, δηλαδή όσους περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ του Απριλίου, όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «Δήλωση Covid» και τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ.
Ο υπουργός δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος των δόσεων, λέγοντας ωστόσο ότι θα είναι κάτι καλύτερο σε δόσεις από τη σημερινή ρύθμιση των 24- 48 δόσεων, για μεγαλύτερη χρονική περίοδο και για περισσότερο κόσμο. Αποσαφήνισε παράλληλα, ότι δεν θα επεκταθεί στην εστίαση και σε άλλους κλάδους το μέτρο της απαλλαγής από τα ενοίκια, αλλά τον Ιούλιο θα περιοριστεί σε λίγους κλάδους που μένουν κλειστοί με κυβερνητική εντολή. Ανέφερε επίσης, ότι έως τώρα το κράτος έχει καταβάλει 650 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν.
Σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είπε ότι βρίσκεται εντός των υπολογισμών και των πρόσφατων εκτιμήσεων. Δήλωσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 34 δισ. ευρώ (στο επίπεδο προ κρίσης) και επεσήμανε ότι, με βάση τους πρόδρομους δείκτες του β’ τριμήνου, ο στόχος για ανάπτυξη 3,6% «θα επιτευχθεί με άνεση και ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι η οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί «με πολύ υψηλότερους ρυθμούς, αλλά λόγω της αβεβαιότητας μένουμε στο 3,6%».
Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης εξαιτίας μιας επέκτασης της πανδημίας, είπε πως υπάρχουν ποσά περίπου 4- 4,5 δισ. ευρώ για μέτρα, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Και έφερε ως παραδείγματα, το πρόγραμμα «Γέφυρα» (περίπου 75.000 πολίτες έχουν έως τώρα απορροφήσει 165 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα), τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, τον τουρισμό, τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια, καθώς και το πρόγραμμα συμψηφισμού πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις (εκτίμησε ότι δικαιούχοι θα είναι περίπου 30.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 10.000 στην εστίαση, οι 3.000 στον τουρισμό και οι 1.200 στο λιανεμπόριο).
Για την επαναφορά στην Ευρώπη των δημοσιονομικών στόχων, ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο. Επεσήμανε ότι η συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν θα είναι εύκολη, αλλά αυτό πρέπει να έχει «πιο ρεαλιστικούς στόχους, μεγαλύτερη ευελιξία και να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας». Και επανέλαβε ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει θα χρησιμοποιείται για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών.
7,5 δισ. ευρώ φέτος από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν φέτος στην ελληνική οικονομία.
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε πολύ σημαντικό βήμα την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης από το ECOFIN γιατί «ουσιαστικά ήταν η προϋπόθεση για να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων». Η προκαταβολή αυτών, το 13% εκτιμάται ότι θα γίνει μέχρι τέλος Ιουλίου.
«Η Ευρώπη έχει βγει στις αγορές, έχει αντλήσει τους πόρους και τώρα θα τους κατανείμει σε επιχορηγήσεις και δάνεια, ανάλογα με το τι έχει αιτηθεί η κάθε χώρα. Η Ελλάδα έχει αιτηθεί το σύνολο του χαρτοφυλακίου που δικαιούται, δηλαδή 30,5 δισ. ευρώ» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα λάβει 4 δισ. ευρώ ως προκαταβολή. «Ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Η μερίδα του λέοντος, τα 2/3 είναι επιχορηγήσεις και το 1/3 θα είναι δάνεια και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσεως, πιστεύουμε γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Άρα, συνολικά θα αντλήσουμε χρηματοδότηση μέσα στη χρονιά 7,5 δισ. ευρώ» σημείωσε. Το ποσό αυτό από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατανεμηθεί, όπως είπε, σε έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται ή δρομολογούνται το επόμενο χρονικό διάστημα, π.χ. τα tablets και τα laptops για μαθητές και φοιτητές, το «Εξοικονομώ» για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η ολοκλήρωση του Ε-65 κ.ά.
Το Σχέδιο «περιλαμβάνει 68 μεταρρυθμίσεις και 106 επενδύσεις και θα υλοποιηθεί πλήρως γιατί έχουμε κάνει τους κατάλληλους μηχανισμούς εντός και εκτός υπουργείου Οικονομικών, στο υπερταμείο και στα υπουργεία, έτσι ώστε να απορροφήσουμε κατά τον βέλτιστο τρόπο τους πόρους, τον τάχιστο τρόπο τους πόρους και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε και την κοινωνική συνοχή» επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Σημείωσε, επίσης, ότι 1,5 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις (με μόχλευση θα ανέλθουν σε 3,5 δισ. ευρώ) θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο 3ος και 4ος άξονας του Σχεδίου θα αφορούν στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του συστήματος υγείας. Για το σκέλος των δανείων θα υπάρξει νέα συζήτηση με τις τράπεζες και τους φορείς για το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/55275/ryomish-ofeilwn-x-staikoyras-ola-ta-xreh-ths-pandhmias-sth-nea-ryomish-me-perissoteres-doseis-apo-aytes-poy-isxyoyn-shmera