Οργανόγραμμα Εταιρείας: Ορισμός, Σημασία & Είδη (2025)

Κάθε λειτουργική επιχείρηση οφείλει να έχει μία οπτική απεικόνιση όλων των τμημάτων της και των λειτουργιών τους, 

Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν θα δούμε: 

  • Τι είναι το οργανόγραμμα εταιρείας και γιατί είναι τόσο σημαντικό 
  • Ποια είναι τα τρία βασικά είδη ενός οργανογράμματος 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Τι Είναι το Οργανόγραμμα Εταιρείας και Γιατί Είναι Σημαντικό;

Το οργανόγραμμα μιας εταιρείας, γνωστό και ως  organizational breakdown structure (OBS) ή organizational chart, είναι η γραφική αναπαράσταση της δομής και της οργάνωσής της. 

Απεικονίζει την ιεραρχική διάρθρωση της εταιρείας, περιλαμβάνοντας τμήματα, υποτμήματα, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεχωριστές ομάδες εργασίας.

Σε μεγάλες εταιρείες, οργανόγραμμα μπορεί να διατηρείται και σε επίπεδο τμήματος ή παραγωγικής μονάδας.

Το οργανόγραμμα μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, όπως πυραμίδας, ανεστραμμένου δέντρου, κυκλικό, ή άλλο σχήμα, ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας.

Στην πιο συνήθη μορφή του, το οργανόγραμμα ξεκινά από τον ιεραρχικά ανώτερο υπάλληλο ή τμήμα και διακλαδώνεται με γραμμές προς επιπλέον κελιά, παρουσιάζοντας τα ιεραρχικά επίπεδα σε φθίνουσα σειρά.

Τα οργανογράμματα μπορούν να είναι:

  • Στατικά όπου αποτυπώνεται η οργανωτική δομή της εταιρείας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή με σταθερή μορφή, ή 
  • Δυναμικά τα οποία ενσωματώνουν παρελθοντικές ή και μελλοντικές αλλαγές, δίνοντας μια εξελικτική εικόνα.

Η δημιουργία ενός οργανογράμματος μπορεί να γίνει κατά την αρχική διαμόρφωση του επιχειρηματικού πλάνου ή αργότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Όσον αφορά την χρησιμότητα του, αρχικά, το οργανόγραμμα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού (HR) και των πόρων της εταιρείας. 

Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τη θέση και το τμήμα κάθε εργαζομένου, διευκολύνοντας τον εντοπισμό κενών, πλήρους στελέχωσης ή υπερπληρότητας και παρέχοντας τη δυνατότητα μετακινήσεων προσωπικού από μία θέση σε άλλη όπου χρειάζεται. 

Επιπλέον, η προσθήκη μισθολογικών και οικονομικών πληροφοριών ενισχύει την κατανομή και διαχείριση των πόρων ανά θέση ή τμήμα. Έτσι, παρέχεται ευκολότερος έλεγχος των πόρων αυτών και διευκολύνονται οι οικονομικές προβλέψεις για το μέλλον.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του οργανογράμματος είναι η συμβολή του στην προσέλκυση επενδύσεων. Η ενσωμάτωσή του στο επιχειρηματικό πλάνο – είτε πριν τη σύσταση της εταιρείας είτε κατά την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης – παρέχει στους υποψήφιους επενδυτές μια σαφή εικόνα της οργανωτικής δομής της εταιρείας. 

Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές αποκτούν σημαντικά στοιχεία για να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα της δομής και να ενθαρρυνθούν στην απόφαση επένδυσης στην εταιρεία.

Ποια Είναι τα 3 Βασικά Είδη Ενός Οργανογράμματος;

Αφού λοιπόν δώσαμε έναν ορισμό για το οργανόγραμμα και τονίσαμε την χρησιμότητα που έχει στην επιχείρηση σας, ας περάσουμε τώρα να αναφερθούμε στα 3 βασικότερα είδη οργανογράμματος.

1. Κατακόρυφο Οργανόγραμμα

Το πρώτο και πιο σύνηθες είναι το κατακόρυφο οργανόγραμμα. 

Η μορφή του είναι αυτή της ιεραρχικής πυραμίδας όπου ξεκινάει από την κορυφή με τα κελιά των ανώτερων στελεχών, και κατεβαίνει σταδιακά στους κατώτερους ιεραρχικά.

2. Οριζόντιο Οργανόγραμμα

Στην συνέχεια έχουμε το οριζόντιο οργανόγραμμα.

Το οριζόντιο οργανόγραμμα ακολουθεί επίσης ιεραρχική διαβάθμιση, κινούμενο σε οριζόντιο άξονα από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ξεκινά με τα κελιά των ανώτερων ιεραρχικών βαθμίδων και κατευθύνεται προς τις κατώτερες βαθμίδες μέσω γραμμών.

Σε αυτό το είδος οργανογράμματος, κάθε διακλάδωση ή κελί μπορεί απλώς να αναδεικνύει έναν διαφορετικό τομέα δραστηριότητας της επιχείρησης, χωρίς απαραίτητα να υποδηλώνει ιεραρχική σύνδεση ή ίδιο επίπεδο με άλλους τομείς

3. Οργανόγραμμα Τύπου Μήτρας

Τέλος, έχουμε το οργανόγραμμα τύπου μήτρας ή αλλιώς matrix organizational chart.

Το συγκεκριμένο οργανόγραμμα κινείται επίσης από πάνω προς τα κάτω, συνδέοντας τα κελιά με γραμμές.

Ωστόσο, η διάρθρωση του βασίζεται περισσότερο στις λειτουργικές σχέσεις παρά στην ιεραρχία.

Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται κυρίως για την απεικόνιση διαφορετικών επιπέδων συνεργασίας και ομάδων που λειτουργούν διατομεακά (cross-functional). 

Οι κάθετες ή οριζόντιες διακλαδώσεις αντανακλούν τον πραγματικό διαχωρισμό των τομέων, των έργων (projects) ή των πελατών της εταιρείας.

Συνοψίζοντας

Είναι εμφανές πως σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οργανογράμματος μόνο καλό μπορεί να κάνει στην εταιρεία σας. 

Εάν χρειάζεστε παραπάνω πληροφορίες ή βοήθεια για την δημιουργία τόσο οργανογράμματος ειδικότερα όσο και ολοκληρωμένου business plan ειδικότερα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected]

Related Posts