Ομαδικές Απολύσεις: Ορισμός, Διαδικασία και Εξαιρέσεις (2024)

Οι ομαδικές απολύσεις είναι ένας όρος που ακούγεται αρκετά στον κόσμο των επιχειρήσεων. 

Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν θα διαλευκάνουμε οποιαδήποτε απορία μπορεί να υπάρχει αναφορικά με τον όρο αυτό και συγκεκριμένα θα αναλύσουμε:

  • Ποιες απολύσεις θεωρούνται ομαδικές 
  • Ποιοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του Ν.1387/83 για τις ομαδικές απολύσεις
  • Ποια είναι η διαδικασία των ομαδικών απολύσεων
  • Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργοδότη πριν πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις

Ας τα δούμε λοιπόν ένα ένα.

Ποιες Απολύσεις Θεωρούνται Ομαδικές;

Ως ομαδικές θεωρούνται οι απολύσεις που γίνονται από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από είκοσι εργαζομένους για λόγους που δεν αφορούν τους εργαζομένους συγκεκριμένα ενω υπερβαίνουν κάθε ημερολογιακό μήνα τα παρακάτω αριθμητικά όρια:

  • 6 άτομα για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 εώς 150 εργαζομένους
  • 5% ποσοστό και μέχρι 30 άτομα για επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζόμενους

Ποιοι Εξαιρούνται Από τις Διατάξεις του Ν.1387/83 Για τις Ομαδικές Απολύσεις;

Ο Ν.1387/83 είναι αυτός που ρυθμίζει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και ορίζει αυτά που αναφέραμε παραπάνω. 

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό τον νόμο. Συγκεκριμένα οι διατάξεις του δεν εφαρμόζονται:

  • Στους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή σύμβαση που αφορά την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή εργασίας, εκτός εάν οι απολύσεις πραγματοποιηθούν πριν από τη λήξη της σύμβασης ή πριν την ολοκλήρωση του έργου ή της εργασίας
  • Στο προσωπικό του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ. που εργάζεται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου και 
  •  Στα πληρώματα των πλοίων.

Ποια Είναι η Διαδικασία των Ομαδικών Απολύσεων;

Στην επόμενη ενότητα θα αναλύσουμε περισσότερο τις υποχρεώσεις που έχει ο εργοδότης αλλά για την ώρα είναι αναγκαίο να γνωρίζετε πως υποχρεώνεται να διαβουλεύσει  με του εκπροσώπους των εργαζομένων αναφορικά με τους λόγους και τις λεπτομέρειες της.

Η διαδικασία διαβουλεύσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων διαρκεί τριάντα (30) ημέρες και ξεκινάει από τη στιγμή που ο εργοδότης απευθύνει πρόσκληση για συζήτηση. 

Το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων καταγράφεται σε ένα πρακτικό που ο εργοδότης πρέπει να υποβάλει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (Α.Σ.Ε.).

Εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι ομαδικές απολύσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας και τίθενται σε ισχύ 10 ημέρες μετά την υποβολή του πρακτικού στο Α.Σ.Ε.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, το Α.Σ.Ε. εξετάζει εντός 10 ημερών αν ο εργοδότης τήρησε τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ενημέρωση και τις διαβουλεύσεις. Εάν το Α.Σ.Ε. κρίνει ότι οι υποχρεώσεις τηρήθηκαν, οι απολύσεις γίνονται έγκυρες 20 ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης. 

Εάν κριθεί ότι οι υποχρεώσεις δεν τηρήθηκαν, το Α.Σ.Ε. μπορεί να παρατείνει τις διαβουλεύσεις ή να δώσει νέα προθεσμία στον εργοδότη για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Εάν σε νέα απόφαση διαπιστωθεί ότι οι υποχρεώσεις τηρήθηκαν, οι απολύσεις ισχύουν 20 ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης. 

Σε κάθε περίπτωση, οι απολύσεις τίθενται σε ισχύ 60 ημέρες μετά την κοινοποίηση του πρακτικού διαβούλευσης, ενώ ισχύουν κανονικά οι διατάξεις που αφορούν στην αποζημίωση απόλυσης.

Ποιες Είναι οι Υποχρεώσεις του Εργοδότη Προτού Πραγματοποιήσει Ομαδικές Απολύσεις;

Όπως είπαμε λοιπόν, ο εργοδότης δεν μπορεί απλά προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τους εργαζομένους του. 

Έχει υποχρέωση να διαβουλευτεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και να τους πληροφορήσει για κάθε απόφαση που λαμβάνει αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις. 

Συγκεκριμένα οφείλει να τους ανακοινώσει εγγράφως για:

  • Τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων
  • Τον λόγο των απολύσεων
  • Το χρονικό διάστημα στο οποίο θα γίνουν απολύσεις
  • Τον αριθμό και τις κατηγορίες των συνήθως απασχολούμενων εργαζομένων, και
  • Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι εργαζόμενοι προς απόλυση

Συνοψίζοντας

Οι ομαδικές απολύσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι μία δυσάρεστη αλλά αναγκαία απόφαση που πρέπει να λάβει ένας επιχειρηματίας. 

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να φροντίζει πάντα να λειτουργεί σύμφωνα με τον νόμο κάθως παράβαση αυτού καθιστά τις απολύσεις άκυρες. 

Είναι σημαντικό λοιπόν για κάθε επιχειρηματία να έχει δίπλα του επαγγελματίες συμβούλους τους οποίους εμπιστεύεται σε κάθε του βήμα.

Στην AccountSaints παίρνουμε αυτό τον ρόλο πολύ σοβαρά και στηρίζουμε διαρκώς τους επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε. 

Εάν λοιπόν χρειάζεστε υποστήριξη για μισθολογικές, φορολογικές ή υπηρεσίες business plan, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected]

Related Posts