Πέραν από το πόσο γνωστές είναι ως όρος, οι offshore εταιρείες παίζουν σημαντικό ρόλο για επιχειρηματίες και επενδυτές που αναζητούν στρατηγικούς τρόπους να βελτιστοποιήσουν τη φορολογική τους κατάσταση.
Το 2024 φέρνει νέες προκλήσεις και ευκαιρίες για όλους. Επομένως, όσοι σκέφτονται να δημιουργήσουν μια offshore εταιρεία, πρέπει να εξετάσουν, τόσο τη σύνθεση των φορολογικών κανονισμών, όσο και των διαδικασιών ίδρυσης που ισχύουν σε κάθε χώρα.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε:
- Τι ορίζουμε ως offshore εταιρεία
- Πως φορολογούνται τα μερίσματά της
- Τα 3 κυριότερα μειονεκτήματά της
- Αλλά τις χώρες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για την σύσταση τέτοιων εταιρειών.
Πάμε να ξεκινήσουμε με τον ορισμό.
Τι Ορίζουμε ως Offshore Εταιρεία;
Η έννοια της offshore εταιρείας αναφέρεται σε μία που ιδρύεται και λειτουργεί σε μια διεθνώς φορολογική και επιχειρηματική δομή. Συνήθως, είναι μια χώρα που δεν είναι η χώρα καταγωγής του ιδρυτή ή της εταιρείας.
Οι offshore εταιρείες επιλέγονται συχνά για να επωφεληθούν επιχειρηματίες και επενδυτές από φορολογικά κίνητρα, ευνοϊκούς νομικούς κανονισμούς, και άλλα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρονται σε συγκεκριμένες χώρες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά των offshore εταιρειών είναι:
- Ιδιωτικότητα και Ανωνυμία των εμπλεκόμενων
- Λιγότερη γραφειοκρατία
- Φορολογικά πλεονεκτήματα
- Ευέλικτη διαχείριση
Η ίδρυση offshore εταιρειών δεν είναι παράνομη διαδικασία. Ωστόσο, πρέπει να συμβαδίζει με τους νόμους και τους κανονισμούς των εμπλεκόμενων χωρών και να μην χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς.
Τι Μειονεκτήματα έχει μια Offshore Εταιρεία;
Παρά τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια offshore εταιρεία, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που γεννιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.
Πάμε να δούμε τα 3 βασικότερα μειονεκτήματα αυτών των εταιρειών:
Μειονέκτημα #1: Ηθικά ζημιογόνα
Η εκμετάλλευση των offshore εταιρειών για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεών σας ενδέχεται να αντιμετωπιστεί με επικρίσεις.
Αρκετοί θεωρούν ότι αυτή η πρακτική δεν είναι ηθικά σωστή, καθώς προμοτάρει την φοροαπαλλαγή, η οποία μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία.
Μειονέκτημα #2: Συνδεδεμένο με Λαθραία Δραστηριότητα
Επειδή ορισμένες χώρες προσφέρουν υψηλό βαθμό ιδιωτικότητας, οι offshore εταιρείες μπορεί να χρησιμοποιούνται για να κρύβουν δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυφά κεφάλαια, νοθεία ή άλλες παράνομες πρακτικές.
Αυτό επιφέρει ανησυχίες για τη χρήση τους σε σκοπούς παράνομης χρηματοδότησης ή άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων.
Μειονέκτημα #3: Μηδαμινή τοπική συμβολή
Συνήθως, οι offshore εταιρείες δεν συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη κοινωνικής ευθύνης και αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.
Πάμε να δούμε πως φορολογούνται τα μερίσματα από offshore εταιρείες.
Πώς Φορολογούνται τα Μερίσματα από Offshore Εταιρείες;
Η φορολογία των μερισμάτων από offshore εταιρείες εξαρτάται από τις φορολογικές νομοθεσίες της χώρας όπου έχει καθιερωθεί η εταιρεία.
Επιπλέον, εξαρτάται και από τις συμφωνίες φοροαπαλλαγής ή διπλής φορολόγησης που ενδεχομένως να υπάρχουν μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών,
Συνήθως, τα μερίσματα που καταβάλλονται από μια εταιρεία φορολογούνται στη χώρα κατοικίας του δικαιούχου των μερισμάτων.
Αυτό σημαίνει ότι το φορολογικός καθεστώς που εφαρμόζεται εξαρτάται από τον νόμο της χώρας διαμονής του παραλήπτη των μερισμάτων.
Όμως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η φορολογία των μερισμάτων από offshore εταιρείες μπορεί να επηρεάζεται και από τυχόν φορολογικά προνόμια που παρέχονται από κάθε χώρα.
Ποιες είναι λοιπόν οι χώρες με τις ευνοϊκότερες συνθήκες για την ίδρυση τέτοιων εταιρειών;
Βασικότερες Χώρες για τη Σύσταση Offshore Εταιρειών
Υπάρχουν αρκετές χώρες που σας διευκολύνουν στο να ιδρύσετε μια offshore εταιρεία. Οι 4 βασικότερες όμως είναι οι παρακάτω
Χώρα #1: Μπαχάμες
Στις Μπαχάμες δεν υπάρχει φορολογία επί των παρακάτω:
- ατομικού εισοδήματος
- εταιρικού εισοδήματος
- κεφαλαίου εισοδήματος
- Κερδών από πώληση κεφαλαιακών αγαθών
- Ποσοστού πώλησης
- Φορολογίας παροχών
- Φόρου δωρεάς ή κληρονομικού
Εάν λοιπόν ο στόχος σας είναι η νόμιμη μείωση φόρων, μια εταιρεία στις Μπαχάμες μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.
Χώρα #2: Νήσοι Κέϋμαν
Οι Νήσοι Κέϋμαν βρίσκονται στο δυτικό μέρος τη Καραϊβικής. Πέραν από τις όμορφες παραλίες και το εξαιρετικό βιοτικό τους επίπεδο, φιλοξενούν πάνω από το 70% των παγκόσμιων offshore εταιρειών.
Διαθέτουν επίσης πάνω από 200 τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθιστώντας τις μια επικερδή τοποθεσία για offshore τραπεζικές συναλλαγές.
Χώρα #3: Βερμούδες
Η χώρα του Βόρειου Ατλαντικού αποτελεί δημοφιλή νομική δικαιοδοσία για offshore εταιρείες χάρη στον μηδενικό φορολογικό της συντελεστή.
Η χώρα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή στο κομμάτι της δικαιοδοσία ειδικά για πολίτες δυτικών χωρών, καθώς η επίσημη γλώσσα της είναι τα Αγγλικά, και η νομισματική μονάδα είναι το δολάριο.
Χώρα #4: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Είτε πρόκειται για μια λίστα που αναφέρεται στις καλύτερες χώρες για τη δημιουργία εταιρείας offshore, είτε για εκατομμυριούχους εκπατρισμένους πολίτες, τα ΗΑΕ είναι μέρος και των δύο, καθώς προσελκύουν συνέχεια ξένους επενδυτές και επιχειρηματίες.
Προσφέρει διάφορες δομές επιχειρήσεων σε αλλοδαπούς που επιθυμούν να ιδρύσουν εταιρεία εκεί, είτε είναι offshore, είτε σε ζώνη ελεύθερων επιχειρήσεων, είτε onshore.
Τα ΗΑΕ ήταν γνωστά για πολλά χρόνια για την φορολογικά ελεύθερη δικαιοδοσία.
Ωστόσο, πλέον, ανακοινώθηκε επιβολή εταιρικού φόρου ύψους 9% το 2023.
Με Λίγα Λόγια
Σε αυτό το άρθρο, εξετάσαμε τη σημασία των offshore εταιρειών, αλλά και των μειονεκτημάτων τους.
Παράλληλα, αναλύσαμε τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα ορισμένων χωρών.
Τέλος, για να σας προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των offshore εταιρειών, εξηγήσαμε πως φορολογούνται τα μερίσματα τέτοιων εταιρειών.
Αν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, ή λύσεις για φορολογικά ζητήματα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.