Το ηλεκτρονικό εμπόριο (e-Commerce) αποτελεί ένα χώρο που ακμάζει σταδιακά τόσο παγκοσμίως όσο και στην χώρα μας ενώ ο τρόπος με τον οποίο διενεργείται είναι μέσω των eShop.
Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που κάθε επιχειρηματίας οφείλει να γνωρίζει πριν να προχωρήσει στην ίδρυση eShop. Αυτά ακριβώς τα θέματα θα καλύψουμε σε αυτό τον οδηγό.
Συγκεκριμένα θα δούμε:
- Τι φορολογία έχουν τα eShop στην Ελλάδα
- Πως να επιλέξετε τον κατάλληλο ΚΑΔ για το eShop σας, και
- Τρία ακόμη βασικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν την δημιουργία eShop
Ας περάσουμε λοιπόν πρώτα να δούμε την φορολογία.
Τι Φορολογία Έχουν τα eShop στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα κάθε επιχείρηση φορολογείται ανάλογα με το είδος της και σε αυτό οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται eShop δεν αποτελούν εξαίρεση.
Για παράδειγμα για ατομικές επιχειρήσεις η φορολογία αρχίζει από τα 9% για κέρδη ως και 10.000 ευρώ, φθάνοντας κλιμακωτά μέχρι και το 44% για κέρδη που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ. (αναλυτικότερα η φορολογία παρουσιάζεται στο παρακάτω πινακάκι.)
Στην περίπτωση που η εταιρεία είναι μορφής Ομόρρυθμη ΟΕ, Ετερόρρυθμη ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ ή ΑΕ, ο συντελεστής φορολογίας παραμένει σταθερός στο 22% ανεξαρτήτων κερδών.
Ωστόσο από τι παραπάνω μορφες, οι ΙΚΕ, ΕΠΕ και ΑΕ υποχρεουνται στην επιπλέον καταβολή ενός 5% για φόρο μερισμάτων των μελών της εταιρείας.
Ας περάσουμε τώρα να δούμε τι ισχύει για τον ΚΑΔ των eShop.
Επιλογή ΚΑΔ Για το eShop Σας
Όσον αφορα τον ΚΑΔ που πρέπει να επιλέξετε είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ΚΑΔ για όλα τα eShop.
Κάθε ΚΑΔ αντιστοιχεί σε πωλήσεις συγκεκριμένων ειδών.
Ο ΚΑΔ καθορίζεται από το εμπορικό αντικείμενο του eshop όπως αντίστοιχα συμβαίνει και με το φυσικό κατάστημα.
Για αυτό για να είμαστε απολύτως σίγουροι καλό είναι να αναζητούμε τη βοήθεια και τη συμβουλή του λογιστή μας.
Τι Χρειάζεται Να Λάβετε Υπόψη Πριν τη Δημιουργία eShop
Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα θέματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν να προχωρήσετε στην δημιουργία eShop.
Aυτά αναλύουμε ακριβώς παρακάτω.
1. Έδρα του eShop
Στην Ελλάδα κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει μία έδρα δηλωμένη.
Εάν υφίσταται ήδη επιχείρηση με φυσικό κατάστημα δεν υπάρχει θέμα μιας και το eshop μπορεί να δηλώσει ως έδρα την ίδια διεύθυνση.
Μία όμως νέα επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου ειδικά αν επιθυμεί να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα έξοδα, μπορεί να δηλώσει ως έδρα το σπίτι του ιδιοκτήτη (πχ σε περιπτώσεις online πωλήσεων συγκεκριμένων εργασιών παροχής υπηρεσιών)
2. Δημιουργία business plan
Το business plan αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επιχείρηση.
Περιλαμβάνει συγκεντρωτικά όλους τους στόχους που φιλοδοξεί να πετύχει η επιχείρηση καθώς και την μέθοδο την οποία θα ακολουθήσει.
Γενικότερα, οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης και αν επιλέξετε, ένα σωστό business plan που θα περιλαμβάνει τους στόχους, το budget, και την γενικότερη στρατηγική που θα ακολουθήσετε ενισχύει σημαντικά τις πιθανότητες σας για επιτυχία.
3. Eπιδότηση της ιστοσελίδας του eShop
Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε καθώς είναι ιδιαίτερα βοηθητικό είναι πως υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης για την υποστήριξη των eShop.
Προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που θέλουν να δυναμώσουν τη παρουσία τους στο διαδίκτυο, αναρτώνται τακτικά επιδοτήσεις ιστοσελίδων με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ eShop.
O στόχος τους είναι να στηρίξουν την επιχείρηση καλύπτοντας όλα τα αρχικά έξοδα που αναδύονται με την σύσταση ενός νέου ηλεκτρονικού καταστήματος, μέχρι βέβαια το ποσό των 5.000€.
Συνοψίζοντας
Σε αυτό τον οδηγό αναφέραμε όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε αναφορικά με τα eShop στην Ελλάδα.
Η σύσταση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος μπορεί να φαίνεται ως μία εύκολη διαδικασία ωστόσο υπάρχουν όπως είδατε αρκετά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε.
Είτε πρόκειται για την δημιουργία business plan, την επιλογή του κατάλληλου ΚΑΔ, ή την καθοδήγηση σε θέματα φορολογίας οι Accountsaints είναι εδώ για να σας υποστηρίξουν σε κάθε βήμα!
Αν λοιπόν και εσείς θέλετε έναν έμπιστο σύμμαχο για κάθε λογιστικό θέμα που αντιμετωπίζετε επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected]!