Οι εταιρείες συμμετοχών αποτελούν έναν άγνωστο όρο για πολλούς ανθρώπους.
Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν θα τις αναλύσουμε και συγκεκριμένα θα δούμε:
- Τι είναι μία εταιρεία συμμετοχών
- Ποια είναι τα βασικά τους πλεονεκτήματα
- Σε ποια είδη διακρίνονται, και
- Πως φορολογούνται
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με έναν ορισμό.
Τι Είναι μια Εταιρεία Συμμετοχών;
Μια εταιρεία συμμετοχών (holding company) είναι ένας επιχειρηματικός οργανισμός που δεν ασχολείται με την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών. Αντίθετα, η κύρια δραστηριότητά της είναι η κατοχή μετοχών ή μεριδίων σε άλλες εταιρείες, συχνά σε πλειοψηφικό ποσοστό, χωρίς αυτό να είναι πάντα απαραίτητο.
Στην ουσία, λειτουργεί ως μητρική εταιρεία με θυγατρικές, παρακολουθώντας τις στρατηγικές αποφάσεις της διοίκησης τους, χωρίς όμως να εμπλέκεται στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Εκτός από εταιρικές συμμετοχές, μια εταιρεία συμμετοχών μπορεί επίσης να διαχειρίζεται διάφορα περιουσιακά στοιχεία, όπως:
- Ακίνητα
- Πατέντες και πνευματικά δικαιώματα
- Μετοχές
και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Ποια Είναι τα Βασικά Πλεονεκτήματα μιας Εταιρείας Συμμετοχών;
Αφού μιλήσαμε για των ορισμό των εταιρειών συμμετοχών, ας δούμε τώρα τα βασικά τους πλεονεκτήματα.
1. Φορολογικά οφέλη
Οι εταιρείες συμμετοχών συχνά απολαμβάνουν φορολογικά πλεονεκτήματα, τα οποία εξαρτώνται από τη χώρα και τον τομέα δραστηριότητάς τους.
Για παράδειγμα, οι θυγατρικές που ανήκουν στον ίδιο όμιλο μπορούν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις.
2. Ευελιξία και πιο άμεση λήψη αποφάσεων
Οι εταιρείες συμμετοχών προσφέρουν μεγάλη ευελιξία στη δομή και τις λειτουργίες τους.
Για παράδειγμα:
- Αν μία εταιρεία κατέχει το 100% μιας δεύτερης, η δεύτερη μπορεί να εξαγοράσει μία τρίτη χωρίς να εμπλακεί άμεσα η πρώτη.
- Επίσης, μια μεγάλη εταιρεία μπορεί να δημιουργήσει ξεχωριστές θυγατρικές για κάθε τομέα δραστηριότητάς της, όπως μία για τα ακίνητα και άλλη για τα πνευματικά δικαιώματα, διευκολύνοντας τη διαχείριση και τον έλεγχο.
3. Χαμηλότερο ρίσκο
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των εταιρειών συμμετοχών είναι η μείωση του κινδύνου, χάρη στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους.
Διατηρώντας συμμετοχές σε πολλές εταιρείες, συχνά από διαφορετικούς κλάδους, ο συνολικός κίνδυνος μειώνεται.
4. Προστασία των περιουσιακών στοιχείων
Τέλος, οι εταιρείες συμμετοχών ενισχύουν ιδιαίτερα την προστασία των περιουσιακών στοιχείων.
Συνιστάται έντονα να τοποθετήσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία, όπως ακίνητα, σε μια εταιρεία συμμετοχών, προκειμένου να εξασφαλίσετε τη μακροβιότητα της επιχείρησής σας. Εάν η εμπορική σας εταιρεία εισέλθει σε εκκαθάριση, τα περιουσιακά σας στοιχεία θα είναι προστατευμένα.
Σε Ποια Είδη Διακρίνονται οι Εταιρείες Συμμετοχών;
Οι εταιρείες συμμετοχών διακρίνονται σε 4 κατηγορίες. Αυτές είναι:
Είδος #1: Καθαρή (Pure holding company)
Μια καθαρή εταιρεία συμμετοχών είναι μια εταιρεία που υπάρχει μόνο ως μέσο για την κατοχή άλλων εταιρειών. Αυτές οι εταιρείες δεν συμμετέχουν σε άλλου τύπου επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Είδος #2: Μεικτή (Mixed)
Μια μικτή εταιρεία συμμετοχών είναι αυτή που έχει τις δικές της επιχειρηματικές δραστηριότητες, εκτός από τη διαχείριση των θυγατρικών της.
Είδος #3: Άμεση (Immediate)
Μια άμεση εταιρεία συμμετοχών είναι μια εταιρεία που κατέχει άλλες εταιρείες, αλλά η ίδια ανήκει σε μια άλλη οντότητα. Με άλλα λόγια, αυτές είναι εταιρείες συμμετοχών που ανήκουν σε άλλη εταιρεία συμμετοχών.
Είδος #4: Ενδιάμεση (Intermediate)
Παρόμοια με την άμεση εταιρεία συμμετοχών, οι ενδιάμεσες είναι εταιρείες συμμετοχών που είναι επίσης θυγατρικές μιας μεγαλύτερης εταιρείας.
Αφού λοιπόν είδαμε σε ποια είδη διακρίνονται οι εταιρείες συμμετοχών ας περάσουμε τώρα να δούμε πως φορολογούνται.
Πώς Φορολογείται μια Εταιρεία Συμμετοχών;
Μια εταιρεία συμμετοχών είναι νομικά ξεχωριστή από τις θυγατρικές της και, ανάλογα με τη νομική μορφή της, φορολογείται με τον αντίστοιχο συντελεστή: 22% για τα κέρδη και 5% για τα μερίσματα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι ελληνικές εταιρείες απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας κατά τη μεταβίβαση μετοχών θυγατρικών, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια για τις θυγατρικές (νομική μορφή, φορολογική κατοικία στην ΕΕ) και τις μητρικές (ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 10% για τουλάχιστον 24 μήνες).
Οι εταιρείες συμμετοχών παρέχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν έναν όμιλο εταιρειών.
Συνοψίζοντας
Σε κάθε περίπτωση είναι βοηθητικό να γνωρίζει κανείς τι ισχύει για τις εταιρείες συμμετοχών.
Εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε ένα τέτοιο είδος εταιρείας πρέπει να σιγουρευτείτε πως έχετε δίπλα σας τους σωστούς επαγγελματίες που θα σας στηρίξουν στο επόμενο σας βήμα.
Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιοδήποτε φορολογικό, μισθολογικό ή παραπλήσιο ζήτημα, στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected] !