Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να σκεφτεί ένας ανερχόμενος επιχειρηματίας είναι τι είδος επιχείρησης θέλει να ιδρύσει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη εταιρειών, το καθένα από τα οποία έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν θα κάνουμε μία σύγκριση ανάμεσα στην Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία(ΙΚΕ) και στην Εταιρεία Περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).
Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε τι ακριβώς είναι αυτές οι μορφές εταιρειών και ποια πλεονεκτήματα έχουν.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις ΙΚΕ.
Τι Είναι η ΙΚΕ;
Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) είναι μια εταιρεία με κεφαλαιουχικό χαρακτήρα, η οποία εισήχθη το 2012 ως μια εναλλακτική εταιρική μορφή.
Συχνά επιλέγεται έναντι άλλων τύπων εταιρειών λόγω της απλότητας και της ευελιξίας που προσφέρει σε θέματα όπως η διαδικασία ίδρυσης και η ευθύνη των εταίρων.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, η διάρκεια της ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου.
Επιπλέον, η ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί από ένα μόνο άτομο, οπότε και λαμβάνει τη μορφή Μονοπρόσωπης ΙΚΕ (ΜΙΚΕ).
Τι Είναι η ΕΠΕ;
Η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) είναι μια νομική μορφή επιχείρησης όπου η ευθύνη των εταίρων περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι οι εταίροι δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη ή τις υποχρεώσεις της εταιρείας πέρα από το κεφάλαιο που έχουν επενδύσει (όπως συμβαίνει άλλωστε και στις ΙΚΕ).
Η ΕΠΕ συνδυάζει στοιχεία από τις προσωπικές και κεφαλαιουχικές εταιρείες, παρέχοντας ευελιξία στη διαχείριση, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως μέσω γενικών συνελεύσεων των εταίρων.
Είναι κατάλληλη για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, παρέχοντας παράλληλα νομική ασφάλεια στους εταίρους, καθώς τα προσωπικά τους περιουσιακά στοιχεία παραμένουν προστατευμένα από τα χρέη της εταιρείας.
4 Βασικά Πλεονεκτήματα της ΙΚΕ
Ας περάσουμε τώρα λοιπόν να δούμε 4 βασικά πλεονεκτήματα για τις ΙΚΕ.
Πλεονέκτημα #1: Εύκολη Σύσταση και Ευελιξία
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ΙΚΕ είναι το πόσο εύκολη είναι η σύσταση τους αλλά και η δυνατότητα ευελιξίας τους, αφού πλέον η σύσταση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά και σε αρκετά μικρό χρόνο.
Πλεονέκτημα #2: Μηδενικό Αρχικό Κεφάλαιο
Επιπλέον κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που ξεχωρίζει τις ΙΚΕ είναι πως μπορούν να ιδρυθούν με μηδενικό αρχικό κεφάλαιο, καθώς και με εισφορά σε είδος.
Αντιθέτως, απαιτείται ελάχιστο κεφάλαιο για την ίδρυση της ΕΠΕ, το οποίο μπορεί να είναι αποτρεπτικό για κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις.
Πλεονέκτημα #3: Σταθερός Φορολογικός Συντελεστής
Ένα ακόμα θετικό στις ΙΚΕ είναι ότι έχουν σταθερό φορολογικό συντελεστή, σε αντίθεση με άλλες μορφές όπως είναι η ατομική επιχείρηση όπου και ο φορολογικός συντελεστης μεταβάλλεται ανάλογα με τα έσοδα.
Πλεονέκτημα #4: Περιορισμένη Ευθύνη των Εταίρων
Τέλος, στις ΙΚΕ υπάρχει και το πλεονέκτημα της περιορισμένης ευθύνης των εταίρων. Αυτό επιτρέπει στους επιχειρηματίες να κάνουν νέα βήματα και να παίρνουν ρίσκα χωρίς να φοβούνται πως κινδυνεύει και η προσωπική τους περιουσία.
3 Βασικά Πλεονεκτήματα της ΕΠΕ
Αφού λοιπόν μιλήσαμε για τις ΙΚΕ, ας περάσουμε τώρα να δούμε 3 βασικά πλεονεκτήματα για τις ΕΠΕ.
Πλεονέκτημα #1: Εύκολη Σύσταση
Κάτι που οι ΙΚΕ και οι ΕΠΕ έχουν κοινό είναι η ευκολία στην σύσταση τους.
Συγκεκριμένα η σύσταση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης που υπάγεται στο ΓΕΜΗ.
Πλεονέκτημα #2: Σταθερή Φορολογία
Επιπλέον, μία ακόμη ομοιότητα που έχουν είναι η σταθερότητα στην φορολογία τους.
Συγκεκριμένα η ΕΠΕ φορολογείται με σταθερό συντελεστή 22% επί των εσόδων της (συν 5% στα μερίσματα).
Ωστόσο, για τα 3 πρώτα έτη της λειτουργίας της υποχρεούται σε προκαταβολή φόρου 40%, ποσοστό που έπειτα για τα επόμενα χρόνια της λειτουργίας της ανέρχεται στο 80%.
Πλεονέκτημα #3: Περιορισμένη Ευθύνη των Εταίρων
Τέλος, η ΕΠΕ προσφέρει και περιορισμένη ευθύνη στους εταίρους της. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε εταίρος ευθύνεται μόνο με τα χρήματα που έχει επενδύσει στην εταιρεία και όχι και με την προσωπική του περιουσία.
Συνοψίζοντας
Και οι δύο μορφές επιχείρησης έχουν αρκετά οφέλη να προσφέρουν, οπότε η τελική απόφαση εξαρτάται από τον εκάστοτε επιχειρηματία και τις ιδιαίτερες φιλοδοξίες τους.
Σε κάθε περίπτωση ότι και αν αποφασίσετε είναι σημαντικό να έχετε δίπλα σας έμπιστους συνεργάτες σε κάθε στιγμή της σύστασης της εταιρείας.
Στην AccountSaints αναλαμβάνουμε τόσο την δημιουργία business plan, όσο και την τελική ίδρυση ή και διακοπή της εταιρείας σας.
Οπότε για οποιοδήποτε φορολογικό, μισθολογικό ή παραπλήσιο ζήτημα αντιμετωπίζετε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected]!