O όρος της εποχιακής εργασίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην χώρα μας ειδικά αφού μεγάλο μέρος της οικονομίας μας στηρίζεται στην τουριστική περίοδο.
Σε αυτό τον οδηγό λοιπόν θα διαλευκάνουμε:
- Τι είναι η εποχιακή εργασία
- Ποιες υποχρεώσεις έχει ο εργοδότης αναφορικά με την εποχιακή εργασία, και
- Ποια είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον ορισμό.
Τι Είναι η Εποχιακή Εργασία;
Η εποχική εργασία αναφέρεται στην απασχόληση που διαρκεί έως 6 μήνες μέσα σε ένα έτος και προσφέρεται σε επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις, υποκαταστήματα ή παραρτήματα που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους.
Η περίοδος λειτουργίας αυτών των εποχιακών επιχειρήσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο μήνες και να μην υπερβαίνει τους εννέα μήνες.
Συνήθως η εποχική εργασία αφορά σε τουριστικές απασχολήσεις, όπως ήδη αναφέραμε, π.χ. ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιοχές, εποχιακά καταστήματα(σουβενίρ) ή χειμερινά καταλύματα.
Για να κατανοήσουμε όμως καλύτερα την εποχιακή εργασία και το πως λειτουργεί πρέπει να αναφερθούμε στις υποχρεώσεις του εργοδότη αναφορικά με αυτή.
Ποιες Είναι οι Βασικές Υποχρεώσεις του Εργοδότη Κατά την Εποχιακή Απασχόληση Εργαζομένων;
Οι υποχρεώσεις που ισχύουν στην εποχιακή απασχόληση είναι πάνω κάτω αυτές που εφαρμόζονται και στις άλλες μορφές εξαρτημένης εργασίας, με κάποιες διαφοροποιήσεις.
Υποχρέωση #1: Ενημέρωση για όρους εργασίας σε γραπτή μορφή (σύμβαση εργασίας ή άλλο έγγραφο)
Πρώτη και κύρια υποχρέωση του εργοδότη είναι να ενημερώσει εγγράφως τους εργαζομένους του για τους όρους της εποχικής εργασίας. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:
- Είτε με την σύμβαση εργασίας μόλις υπογραφεί,
- Είτε με ένα δευτερεύον έγγραφο το οποίο πρέπει να κοινοποιηθεί στον εργαζόμενο εντός δύο μηνών μετά την πρόσληψη.
Στο έγγραφο ή την σύμβαση πρέπει να περιλαμβάνονται:
- Τα στοιχεία τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου
- Την ημερομηνία έναρξης της απασχόλησης και την διάρκεια της σύμβασης
- Το ακριβές πεδίο απασχόλησης και τα καθήκοντα του εργαζομένου
- Την τοποθεσία της απασχόλησης
- Τον μισθό και κάθε είδους αποδοχές
- Το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας
- Την συλλογική σύμβαση που μπορεί να ισχύει
Υποχρέωση #2: Καταβολή αποδοχών
Η καταβολή του μισθού στην εποχιακή εργασία μπορεί να εξεταστεί βάσει δύο παραμέτρων: του χρόνου και του ποσού πληρωμής.
Όσον αφορά το χρόνο πληρωμής, ο μισθός του εποχιακού εργαζομένου πρέπει να καταβάλλεται την τελευταία ημέρα της περιόδου για την οποία υπολογίζονται οι αποδοχές.
Ωστόσο, εργοδότης και εργαζόμενος μπορούν να συμφωνήσουν για την πληρωμή είτε νωρίτερα είτε αργότερα από την προαναφερθείσα ημέρα.
Σχετικά με το ποσό της πληρωμής, ο νόμος δεν καθορίζει ειδικό κατώτατο μισθό για τους εποχικούς εργαζόμενους. Συνεπώς, ισχύει ο γενικός κατώτατος μισθός, ο κατώτατος μισθός που ορίζεται από τη συλλογική σύμβαση του τομέα απασχόλησης (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις) ή ο μισθός που συμφωνείται στη σύμβαση εποχιακής εργασίας.
Επιπλέον, τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να συμφωνήσουν και για την καταβολή πρόσθετων αποδοχών για έξοδα διατροφής, μεταφοράς και διαμονής σε άλλη τοποθεσία, κ.λπ.
Υποχρέωση #3: Τήρηση νομίμου ωραρίου εργασίας
Επιπλέον ο εργοδότης οφείλει να τηρεί το νόμιμο ωράριο εργασίας.
Αυτό ανέρχεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, όπως ορίζεται και για τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Αυτές οι ώρες μπορούν να επιμεριστούν ακολούθως:
- 8 ώρες καθημερινά για πενθήμερη εργασία, ή
- 6 ώρες και 40 λεπτά για εξαήμερη εργασία, ή
- 10 ώρες για τετραήμερη εργασία, αλλά μόνο εφόσον αυτό έχει αιτηθεί από τον εργαζόμενο
Υποχρέωση #4: Χορήγηση αδειών
Παράλληλα, οι κανονισμοί που ισχύουν για την παροχή αδειών γενικά, εφαρμόζονται και στην εποχιακή εργασία.
Συγκεκριμένα, ο εργοδότης πρέπει να χορηγεί στον εποχιακό εργαζόμενο την αναλογική ετήσια άδεια που αντιστοιχεί στη διάρκεια της εργασίας του, καθώς και τυχόν άδειες ασθένειας, μητρότητας, γονική άδεια κ.λπ.
Αυτό συνεπάγεται επίσης την καταβολή των σχετικών αποδοχών αδείας, του επιδόματος αδείας και της αποζημίωσης για άδεια που δεν έχει ληφθεί. Και σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύουν οι γενικοί κανόνες.
Υποχρέωση #5: Καταβολή προσαυξήσεων υπερεργασίας και υπερωρίας
Στην εποχιακή εργασία, υπερεργασία θεωρείται η απασχόληση πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα.
Για τους εποχιακά εργαζόμενους που δουλεύουν πενθήμερο, υπερεργασία είναι οι ώρες από την 41η έως την 45η, ενώ για όσους εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα, υπερεργασία θεωρούνται οι ώρες από την 41η έως την 48η.
Για κάθε ώρα υπερεργασίας, ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει στον εποχιακά εργαζόμενο προσαυξημένο ωρομίσθιο κατά 20%.
Υπερωρία θεωρείται όταν οι ώρες απασχόλησης ξεπερνούν τις 45 ώρες την εβδομάδα ή τις 9 ώρες την ημέρα για τους εργαζόμενους πενθήμερης εργασίας, και τις 48 ώρες την εβδομάδα ή τις 8 ώρες την ημέρα για τους εργαζόμενους εξαήμερης εργασίας.
Ακόμη και αν τηρούνται τα όρια των 45 ή 48 ωρών την εβδομάδα, η εργασία πάνω από 9 ώρες την ημέρα σε πενθήμερο ή 8 ώρες την ημέρα σε εξαήμερο αποτελεί υπερωρία.
Η υπερωρία χαρακτηρίζεται ως νόμιμη αν πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις, ενώ διαφορετικά είναι παράνομη.
Για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας, ο εργοδότης οφείλει να πληρώσει ωρομίσθιο με προσαύξηση 40% έως τις 150 ώρες ετησίως, και 60% για ώρες που ξεπερνούν τις 150.
Για κάθε ώρα παράνομης υπερωρίας, η προσαύξηση είναι 120%, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού των ωρών.
Ποια Είναι τα Δικαιώματα των Εργαζομένων;
Ας περάσουμε τώρα λοιπόν να δούμε τι δικαιώματα έχουν οι εργαζόμενοι στην περίπτωση της εποχιακής εργασίας.
Σε ότι αφορά τον τουρισμό, το βασικό δικαίωμα των εργαζομένων είναι η δυνατότητα επαναπρόσληψής τους για την επόμενη σεζόν, εφόσον υποβάλλουν την αίτηση εγκαίρως.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί να ανανεώσει τη σύμβαση ή απολύσει τον εργαζόμενο, ο τελευταίος έχει δικαίωμα σε συγκεκριμένες αποζημιώσεις, ανάλογα με τις συνθήκες.
Επιπλέον, οι εποχιακοί εργαζόμενοι δικαιούνται ορισμένα οικονομικά επιδόματα και παροχές από τον εργοδότη, ανάλογα με τη διάρκεια των συμβάσεών τους. Κατά τη «νεκρή περίοδο», ισχύουν ειδικοί κανόνες για το επίδομα ανεργίας που παρέχει ο ΟΑΕΔ.
Συνοψίζοντας
Αν και η εποχιακή εργασία σε γενικές γραμμές ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με κάθε μορφή εξαρτημένης απασχόλησης, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις που οφείλει να γνωρίζει ο κάθε εργοδότης.
Για τον λόγο αυτό στην AccountSaints αναλαμβάνουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής και σχεδιασμού business plan-μισθολογικού κόστους για κάθε είδος εταιρείας, ώστε να μπορείτε να οργανώσετε με τον πιο αποδοτικό τρόπο το δυναμικό της επιχείρησης σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected] για να πληροφορηθείτε εκτενέστερα για την εποχική εργασία αλλά και για όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχουμε!