Η άδεια πατρότητας είναι μία ένα θέμα που απασχολεί κάθε άντρα που περιμένει παιδί.
Πρόκειται για μία καινούργια άδεια που εισήχθει με τον νόμο 4808 του 2021 και προβλέπει 14 ημέρες άδειας σε γονείς παιδιών που γεννήθηκαν από τις 19 Ιουνίου 2021.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δούμε:
- Τι ακριβώς είναι η άδεια πατρότητας
- Πως χορηγείται η άδεια πατρότητας, και
- Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του εργαζόμενου και του εργοδότη αναφορικά με την άδεια πατρότητας
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.
Τι Είναι η Άδεια Πατρότητας;
Η άδεια πατρότητας όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι μία άδεια 14 ημερών που χορηγείται σε άνδρες εργαζόμενους που πρόκειται να γίνουν πατέρες.
Πρόκειται για άδεια με πλήρεις αποδοχές που χορηγείται στις μέρες που η γυναίκα τους είναι σε τοκετό.
Πώς Χορηγείται η Άδεια Πατρότητας;
Η άδεια πατρότητας μπορεί να χορηγηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους:
- Να ξεκινήσει 2 μέρες πριν την προβλεπόμενη μέρα του τοκετού με σκοπό να μπορεί να παρέχει υποστήριξη στις ανάγκες της εγκυμοσύνης και της γέννας. Σε αυτή την περίπτωση οι υπόλοιπες 12 μέρες μπορούν να ληφθούν είτε συνολικά είτε τμηματικά αμέσως μετά την γέννα, εώς και 30 μέρες μετά .
- Η άλλη περίπτωση είναι να χορηγηθεί ολόκληρη η άδεια (14 μέρες) μετά τον τοκετό
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως δεν προβλέπεται αύξηση των ημερών άδειας για περιπτώσεις διδύμων, τριδύμων κλπ.
Σε περίπτωση υιοθεσίας ή αναδοχής παιδιού μέχρι 8 ετών, ο πατέρας δικαιούται να λάβει αυτή την άδεια από την στιγμή της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια.
Ενώ στην περίπτωση που το νεογνό για κάποιο λόγο θα πρέπει να νοσηλευτεί αμέσως μετά τον τοκετό για ένα μήνα που είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιος κανονικά να λάβει την άδεια, τότε έχει το δικαίωμα μετά από κοινή συμφωνία των μερών, να λάβει ή ολόκληρη την άδεια ή τμήμα της αμέσως μετά τον τερματισμό την νοσηλείας του παιδιού.
Υποχρεώσεις Εργαζομένου και Εργοδότη για την Άδεια Πατρότητας
Όσον αφορά τώρα τις υποχρεώσεις του εργαζόμενου και του εργοδότη τα πράγματα είναι αρκετά απλά.
Καταρχάς ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει αυτή την άδεια και αυτό δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία ή από τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.
Ο εργαζόμενος από την πλευρά του οφείλει να γνωστοποιεί εγκαίρως στον εργοδότη την προβλεπόμενη ημέρα του τοκετού για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Η γνωστοποίηση αυτή μπορεί να γίνει με κάθε μέσο, γραπτά, προφορικά, ή ηλεκτρονικά.
Συνοψίζοντας
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν είδαμε ότι χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για την άδεια πατρότητας.
Εάν λοιπόν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα ή για οποιοδήποτε άλλο λογιστικό, μισθολογικό ή φορολογικό θέμα μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2610 621 280 ή στο email [email protected]!